Bilinen 13 vitaminden biri olan D vitamini, DNA’ya doğrudan bağlanabildiği için aynı zamanda bir hormon olarak sınıflandırılıyor. Yumurta, süt, balık, mantar ve bazı sebzelerde de bulunan D vitamini en çok güneşten alınıyor. Vücutta yeterli miktarda D vitamini sentezlenmediğinde sağlık sorunlarına yol açıyor. Gebelik döneminde eksik olması ise hem anne hem de bebek açısından için risk oluşturuyor.

Günümüzde kapalı ortamlarda uzun süre geçirilmesi ve sağlıksız beslenme nedeniyle toplumdaki eksikliği giderek artan D vitamini, kemik oluşumunda etkili. D vitamini bitkilerden ergokalsiferol (D2) , hayvansal gıdalardan kolekalsiferol (D3) olarak alınıyor.  Gebeliğin son 3 ayında bebeğin kemik oluşumu için kalsiyum ve fosfora gereksiniminin arttığını, bu nedenle gebelikte süt, yoğurt, balık, yumurta, tereyağı gibi kalsiyum, fosfor ve D vitamininden zengin beslenmenin önemine işaret eden, gebelik döneminde D vitamini eksikliğinde hem annede hem de bebekte yaşanması olası sorunlar hakkında şu bilgileri verdi:  

HAMİLELİKTE D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN ANNEDE YOL AÇTIĞI SAĞLIK SORUNLAR 

· Gebelik tansiyonu. 
· Gebelik şekeri. 
· Gebelik zehirlenmesi. 
· Diş kaybı.
· Erken doğum riski. 

GEBELİKTE D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN BEBEKTE YOL AÇTIĞI SAĞLIK SORUNLAR

· Erken doğum (Prematüre bebek). 
· Solunum problemleri. 
· Kan şekerinde düşme. 
· Kalsiyum düşüklüğü. 
· Raşitizm. 
· Havale geçirme. 
· Büyüme geriliği. 
· Metabolik kemik kırıkları. 
· Yüksek oranda ve ağır seyreden enfeksiyonlar.
· Çocukluk döneminde dikkat eksikliği ve hiperaktivite. 
· Otizm spektrum hastalıkları. 
· Zeka puanı düşüklüğü.
· Kemik mineral yetersizliği. 
· Tip 1 diyabet. 
· Astım ve hışırtılı solunum. 

D VİTAMİNİ İÇİN 15-20 DAKİKA GÜNEŞLENME YETERLİ

Gebeler, D vitamininden zengin olan yumurta, süt, yoğurt, karaciğer ve balık (somon, sardalye, uskumru, morina gibi) tüketimine önem vermelidir. Bir yumurta 20, bir bardak süt 100, 1 tatlı kaşığı balık yağı 400, 100 gram somon balığı 345 ünite D vitamini içermektedir. D vitamini için güneşlenme önemli bir kaynaktır. Derinin hafif pembeleşmesinin gerçekleştiği 15-30 dakika güneşlenme ile 2000 ünite D vitamini üretilmektedir. Gebelerde günlük D vitamini desteği 400-600 ünite olarak önerilmektedir. Ülkemizde 2005 yılında yapılan araştırmada gebelerde % 81,7 ve bebeklerde % 40 oranında D vitamini eksikliği saptanmıştır. Özellikle son yıllarda bebeklerde 400 ünite/gün olarak verilen D vitamini desteği, raşitizm oranında belirgin azalma sağlamıştır. Ayrıca gebeliğin 3’üncü ayından itibaren hamilelik boyunca ve doğum sonrası 6 aya kadar günlük 900 ünite D vitamini desteği sürdürülmektedir. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları